Aktuellt för medlemmar


Nu är FfdN:s Livsstilsutbildning för Dig med extremitetsskador avslutat! Till våren 2016 redovisas resultaten här.


NyheterLänkar

Kunskapscenter
www.Ex-Center.org

Bräcke diakoni
www.brackediakoni.se

Hjälpmedelsdatabas
www.TipBase.org

Dysnet - The online Dysmelia Network

 

DEL 1

För snart ett år sedan flyttade jag, Fredrik och våra två barn till villa i en annan kommun. Huset är byggt 1965. Både planlösning och tomt passade oss utmärkt. För att huset skulle fungera riktigt väl för mig och Fredrik skulle vi dock behöva anpassa några delar. För er som inte känner oss så ska jag berätta att vi båda är neurosedynskadade. Jag har inga armar och är fotarbetare och Fredrik har kortare armar.

Min tid är knapp. Två små barn, man, jobb, hus och en smula fritid. Man glömmer ofta bort att saker tar lite längre tid om man har ett funktionshinder. Om man har bra anpassningar, smarta hjälpmedel eller prylar så underlättar det ju tillvaron och spar både tid och ork till annat. Efter att ha bott i huset ett par månader konstaterade vi att vi behövde åtgärda kök, badrum, tvättstuga, låsen i entréerna samt garageporten. Kort sagt en ganska omfattande bostadsanpassning.

Eftersom jag jobbar på EX-Center var det självklart att vi skulle anlita EX-Center med dess unika erfarenheter och kunskaper för att få hjälp med alla medicinska intyg som vi behövde. EX-Centers arbetsterapeut är definitivt den arbetsterapeut i Sverige som kan mest om vår grupp, sen får vi inte glömma vissa FfdN-medlemmar som är väl pålästa när det gäller bostadsanpassningslagen. Jag ska väl inte sticka under stol med att jag faktiskt har en del kunskaper själv i frågan.
Ytterligare en stor fördel är att min pappa är arkitekt och kunde hjälpa oss med alla ritningar och arbetsbeskrivningar.

Trots all denna sakkunskap var det lite nervöst, för vi visste inte vilken inställning kommunen hade. I april fick vi äntligen in vår ansökan med medicinska intyg, ritningar och arbetsbeskrivningar. Då återstod ändå det tidskrävande arbetet för oss att hitta en huvudentreprenör och fixa fram offerter från en rad olika firmor.

Efter några veckor fick vi ett förhandsbesked från tjänstemannen som har hand om bostadsanpassning i vår kommun. Det var inte var alltför muntert. Det är då man verkligen behöver ha teamet från EX-Center i ryggen.

Vi kände att det var alldeles nödvändigt att träffa kommunens handläggare och hans chef för att gå igenom allt punkt för punkt. Vi hade med oss två personer från EX-Center som hjälpte oss att argumentera. Efter en stunds diskussion började handläggaren förstå vad det hela handlade om och sen dess har han varit mycket vettig och bra att ha att göra med.

Ofta anses de anpassningar som man behöver p g a sitt handikapp som standardförhöjande åtgärder. Här gäller det att motivera varför man behöver just den ugnen eller duschväggen eller vad det nu kan vara. Det är inte alltid alldeles lätt att få tjänstemannen att förstå.

Ett bra exempel på anpassningsåtgärd som kommunen absolut anser standardförhöjande är värmegolv i badrum/dusch. Tyvärr är det så att man då måste beskriva rätt så intima detaljer, såsom att man sitter och eller ligger på duschgolvet när man tvålar in sig. Detta resulterar i att tjänstemannen ser lätt generad ut och säger att den motiveringen räcker för att han/hon ska föreslå för sin chef att bevilja värmegolv i badrummet.

Sen följer en tuff förhandling med handläggaren, det gäller för båda parter att ge och ta. Vad ska räknas som bostadsanpassning och vad får man faktiskt bekosta själv? En stor fördel med att få hjälp av EX-Center är att de kan referera till domar och hänvisa till vad andra personer med liknande skador fått som bostadsanpassning i andra kommuner.
När det i stora drag var klart vad kommunen skulle bekosta och vad vi själva skulle betala för så var det då dags att hitta en huvudentreprenör för hela ombyggnaden samt jaga offerter och skicka in dem till kommunen. Nu kunde äntligen kommunen skicka oss ett skriftligt beslut på beviljat belopp.

Nu är det snart jul! Vår tvättstuga har nu fungerat också som kök och badrum, plus att ungarna haft utrymmet som lekrum i fem veckor. Något rörigt.

Vi börjar dock skönja resultatet...