Aktuellt för medlemmar


Nu är FfdN:s Livsstilsutbildning för Dig med extremitetsskador avslutat! Till våren 2016 redovisas resultaten här.


NyheterLänkar

Kunskapscenter
www.Ex-Center.org

Bräcke diakoni
www.brackediakoni.se

Hjälpmedelsdatabas
www.TipBase.org

Dysnet - The online Dysmelia Network

 

Singapore

Jag skrek av smärta när läkarna försökte räta ut mina ben och händer

Det var på 60-talet i Singapore. En oförklarlig epidemi av barn som föddes med missbildningar. Judy Wee var en av offren.
När jag föddes blev mina föräldrar chockades och skräckslagna eftersom jag hade svåra missbildningar på armar och ben. Mina ben var också mycket kortare än normalt. Läkarna hade ingen förklaring att ge till mina föräldrar om orsaken till fosterskadorna.

Sent om sider hörde jag talas om en epidemi av missbildade barn som föddes runt hela världen i början av 1960-talet. Och där barnen hade samma sorts missbildningar som jag själv: Neurosedynkatastrofen.

Jag har därför dragit slutsatsen att mina skador är orsakade av Neurosedyn.

Som barn underkastades jag en långvarig medicinsk behandling. Läkarna gjorde flera operationer och satte mina armar och ben i sträck i ett (fruktlöst) försök att räta ut dem. Min mormor har berättat för mig att under timmarna i sträckbänken skrek jag och grät av oerhörda smärtan. Efter operationerna började en lång process med att försöka lära mig att gå. Jag fick använda gåbockar och käppar.

Under hela min barndom vill ändå mina föräldrar att jag skulle leva ett så normalt liv som möjligt, precis som mina bröder och systrar. De lyckades övertyga rektorn för en vanlig skola att jag skulle klara undervisningen. Och på det sättet var jag lyckligt lottad att få gå i en vanlig grundskola.

Handikapp ingenting man pratade om

På den här tiden, för drygt 20 år sedan, var handikapp och handikappade ingenting som man pratade om. Den enda människa med ett handikapp som jag kände till var ett annat barn i skolan som hade polio. Efter att ha gått ut skolan och tagit examen försökte jag skaffa ett jobb. Det var inte lätt. Jag sökte arbete i mer än ett år. Till sist lyckades jag få jobb som kontorist.

Sedan jag börjat jobba har jag engagerat mig i handikapprörelsen i Singapore. Det är en organisation som hjälper rörelsehindrade personer under namnet Handikappades Välfärdsorganisation (The Handicaps Welfare Association). I föreningen har jag lärt känna andra människor med ett handikapp. Under årens lopp har jag bara träffat på en handfull personer som har skador på armar och ben, några av dem har inga armar och ben alls. Men alla är i samma ålder som jag själv.

Sent om sider hörde jag talas om en epidemi av missbildade barn som föddes runt hela världen i början av 1960-talet. Och där barnen hade samma sorts missbildningar som jag själv: Neurosedynkatastrofen.

Jag har därför dragit slutsatsen att mina skador är orsakade av Neurosedyn.

Efter att ha jobbat i många år i samma företg kände jag att jag ville utvecklas. Min arbetsgivare ställde upp med finansiellt stöd så att jag kunde vidareutbilda mig på universitetsnivå.

Ja faktiskt har jag just precis klarat av mina treåriga studier i datateknik och informationsteknologi och har alldeles nyligen börjat arbeta igen. Jag är mycket tacksam mot min arbetsgivare som gett mig den här möjligheten att studera vidare.


Njuter av livet.

Livet som handikappad i Singapore verkar kanske inte vara någon dans på rosor. Men jag skulle vilja säga att mitt handikapp inte har hindrat mig att njuta av livet. Jag har gjort många saker som jag kanske aldig skulle ha gjort om jag inte varit handikappad. Jag har paddlat kanot till paradisiska öar, åkt vattenskidor, dykt och jag älskar att resa.

Vid de här laget har ni säkert försått att jag älskar alla slags vattensporter. När jag var barn åkte hela familjen alltid till stranden på lördag eller söndag och det var där jag lärde mig simma. Senare gick jag i simskola och blev en riktigt bra simmerska, om jag får säga det själv. Jag har till och med haft äran att representera Singapore i internationella simtävlingar för handikappade.

Den främsta orsaken till att jag älskar vatten och vattensport är att i vattnet känner jag mig fri. Det finns inga förargliga trappor eller trottoarkanter. Jag behöver inte mina käppar eller rullstolen. Jag kan röra mig som jag vill.

Under de senaste åtta åren har jag suttit i styrelsen för Handikappades Välfärdsorganisation. Det är en frivilligorganisation för vuxna med ett funktionshinder som styrs helt och hållet av oss handikappade ända sedan 1969.

Ett viktigt mål för föreningens arbete är att integrera handikappade i samhället. Vi utför olika slags välfärdsprogram och driver ett rehabiliteringscenter.

Föreningen har också en egen transportorganisation som färjar (Singapore består av flera olika öar) handikappade till arbete, läkarbesök eller för att göra släktbesök. Vi har också olika kurser så att medlemmarna kan bättra på sin utbildning och på så sätt ha lättare att få ett passande arbete. Dessutom anordnas sport- och rekreationsaktiviteter allt i syfte för att underlätta integreringen i samhället.


Genom åren har föreningen bearbetat olika myndigheter så att Singapore ska bli så tillgängligt och handikappvänligt som möjligt. Våra ansträngningar har speciellt gällt dem som sitter i rullstol. Men fortfarande är det tyvärr omöjligt för rullstolsburna att använda sig av kollektivtrafiken. De är hänvisade till taxi eller de specialtransporter som vår förening anordnar.

Skaffa bästa möjliga utbildning

Trots mitt handikapp tycker jag mig vara lyckligt lottad. Jag har lyckats med mycket av det jag förutsatt mig. Mitt råd till andra handikappade är att skaffa sig bästa möjliga utbildning. Utbildning öppnar möjligheter. Försök se bortom ditt handikapp och tro på dina egna möjligheter. Det som betyder mest är vad du själv kan uträtta. Inte vad andra tror du kan klara av. Min dröm är att all världens handikappade en dag ska få samma möjligheter som alla andra till utbildning, familj, arbete och att kunna röra sig fritt. Då först blir vi fullt integrerade i samhället.

Judy Wee

Tillbaka till toppen

Tillbaka till toppen