Tillverkningen började i liten skala

Först började tillverkningen av thalidomid i liten skala för att användas mot elakartade munsår, hudåkommor och graft-versus-host disease; det var innan upptäckten att thalidomide var verksamt mot HIV.

Från början, säger han, att pengarna från tillverkningen knappast räckte till att betala bensinen till bilen. Men när efterfrågan från HIV-forskare kom igång, projekt startade för att undersöka effekten mot reumatism då vände det.

I samma veva ringde läkemedelsföretaget Celgen i USA och bad om lite hjälp med att få fart på sin produktion av Neurosedyn. För enligt Jones är hemligheten att lära sig bemästra de fem olika stegen i tillverkningsprocessen som måste till innan pillren kan trillas.

Det är rena hjärngymnastiken.

Råämnena till thalidomid och den kemiska formeln finns att hämta i vilken kemibok som helst. Men yrkesskickligheten ligger i att korrekt avväga och fintrimma stegen i syntesen så att biokompabiliteten blir optimal (hur bra läkemedlet tas upp av blodet). Jones är övertygad om att det här är orsaken till att Grünenthal inte fick till rätt halt av thalidomid i sitt läkemedel Contergan:

Det jäkla ämnet togs inte upp på rätt sätt.