Svettning

Att svettas är ett naturligt tillstånd och det är så kroppen kyler ner sig under en varm dag eller efter en ansträngning. Det kan också hända att man svettas extra om man blir generad, orolig eller blir stressad. När man blir väldigt varm så går en nervsignal till svettkörtlarna, som ligger strax under hudens yta och som då börjar producera svett eller fukt. När fukten dunstar, kyls kroppen av och man kan hålla rätt kroppstemperatur. De flesta människor reglerar kroppstemperaturen genom hand- och fotsulor samt att man svettas under armarna.


För målgruppen

De som saknar armar, ben eller delar därav upplever många gånger att de i större utsträckning har problem med överdriven svettning och att den kan uppstå vid liten ansträngning. Detta beror på att kroppen har en mindre hudyta att reglera kroppstemperaturen på. Många upplever att de svettas mer i ansiktet, runt huvudet och runt bålen. Det här är något som kan vara både besvärligt och kännas pinsamt. En del svettas så pass mycket att de kan behöva byta kläder oftare, vilket blir extra problematiskt om man behöver hjälp vid av- och påklädning.

Tips som kan underlätta

Det finns en del saker som du själv kan göra för att minimera svettningen och några saker tas upp nedan. Om svettningen besvärar dig mycket i vardagen, ta kontakt med din vårdgivare för att försöka hitta lindring på symtomen.

I klimakteriet

För kvinnor som går igenom klimakteriet kan svettningarna bli extra besvärliga. När kroppen upphör att producera ägg så kan hormonerna åka berg- och dalbana vilket kan orsaka att kroppen svettas i större utsträckning. Det finns mer text om klimakteriet på ex-center.org eller på 1177.se. Om det blir så pass besvärligt att det påverkar vardagen negativt så ta kontakt med vårdgivaren eller gynekolog för att få råd kring vad som kan göras.

Klädsel

Att klä sig i flera lager, med tunna linnen underst och tröjor som du kan ta på och av beroende på hur varm du blir, kan underlätta. Försök att använda kläder av naturmaterial, såsom bomull, linne, silke eller bambu, samt att ha löst sittande kläder som gör att kroppen kan andas. Att ha skor i skinn är bättre än att använda täta skor som gymnastikskor eller gummistövlar.

Mat och dryck

De förändringar som du själv kan göra för att bidra till att minska svettningen genom kosthållningen kan handla om att minska koffeinintaget, undvika starkt kryddad mat samt att minska alkoholintaget. Se till att dricka mycket vatten eftersom det också hjälper till. Tänk då på att inte dricka iskallt vatten. Kroppen kommer då att känna av det kalla och sätta igång att försöka värma upp vattnet vilket kan ge motsatt effekt och du svettas ännu mer. Det bästa är att dricka rumstempererad vätska.

Vid protesanvändning

Om du svettas mycket under din protes så kan du kanske uppleva att protesen sitter sämre och att du glider runt i hylsan. Det som underlättar är först och främst att se till att hylsan är i gott skick och passar bra på stumpen. Ibland kan det hjälpa att sätta om protesen flera gånger per dag för att få den att sitta bättre. Se till att stump och hylsa är helt torra innan protesen sätts på igen.

Det finns även särskilda tvättlappar som du kan få eller köpa hos din ortoped och som används för att tvätta av stump och hylsa regelbundet.

Om du under dagen ansträngt dig så pass att du svettats extra mycket, se till att ta av protesen en stund, tvätta stump och hylsa och lufta ett tag innan protesen sätts på igen.



886
890
908